DANIEL ROWLAND

vioară

 

Câștigător al competiției Oskar Back din 1995, Concertgebouw, Amsterdam
Câștigător al premiului Brahms în Baden-Baden
Stellar playing.. Daniel Rowland has a powerful, glamorous tone, gleaming at the top and throaty and rugged down at the bottom (Gramophone)
These wide-ranging performances could leave listeners stunned by their power and insight… they amply provide the kind of authenticity you might expect to hear from violinists like Ivry Gitlis, Ida Haendel, Isaac Stern, or Enescu himself-a force of nature which actually raises goose bumps. Urgently recommended! (Fanfare)

Daniel s-a consacrat pe scena internațională drept un artist versatil, carismatic și explorator. Concertele sale din 2018 au inclus Philip Glass cu Orchestra din Picardie și Concertul Lindberg in Joensuu la Kuhmo Festival, Berg în Dusseldorf și la Stift Festival, Bernstein cu Orchestra Princeton și Columbus Symphony și Sezoanele Vivaldi / Piazzolla în Dublin. În primele luni ale anului 2019, Daniel a avut o apariție pe scenă cu Orquesta Sinfonica del Principado de Asturias, în Finlanda ca artist solo Schnittke și Schumann și apoi în Mexic, concertul Michiel van der Aa și Philip Glass în Stettin, Polonia.

Daniel a susținut reprezentații în multe săli prestigioase din lumea largă, cele mai notabile fiind Concertgebouw în Amsterdam, Carnegie Hall în New York, Royal Albert Hall în Londra, Glinka Hall în St. Petersburg și Gulbenkian în Lisabona și a colaborat cu dirijori precum Andrei Boreiko, Djanzug Khakidze, Viktor Liberman, Lawrence Foster, Heinz Holliger, Francois Xavier Roth, Bernhard Gueller și Jaap van Zweden.

Gorgeous, intense and hyper musical interpretations.. Rowland shows an imposing array of violinistic colors, from very hazy pastels to fiery temperament. (NRC Handelsblad)
It was not just the technical brilliance of his playing or the astonishing richness of his tone that gave his performance its unique stamp of quality. He radiated a single-minded intensity that made him seem totally at one with the music. (The Glasgow Herald)

Un musician de cameră pasionat, Daniel a concertat cu artiști precum Ivry Gitlis, Polina Leschenko, Heinz Holliger, Dawn Upshaw, Gilles Apap, Alexander Lonquich, Priya Mitchell, Marcelo Nisinman, Michael Collins, Nicolas Daniel, Lars Vogt, Willard White și Elvis Costello. Este un oaspete frecvent în cadrul festivalurilor internaționale de muzică de cameră precum Kuhmo, Stellenbosch, Risor, Sonoro, Beethoven Festival Chicago, Rio de Janeiro, Chiemgau, Osnabruck și Oxford. A fondat Festivalul Internațional de Muzică Stift și este directorul artistic al acestui festival care a avut a 14-a ediție în august 2018.

Daniel formează un duo cu pianista Natacha Kudritskaya alături de care se bucură de lauda recitalurilor lor. Înregistrarea Les Années folles (Ravel, Debussy, Poulenc, Gershwin & Antheil) pentru casa de producție Gutman a fost lansată în iunie 2015, completată la scurt timp de un disc cu piesele lui Enescu la vioară / pian pentru casa de discuri Champs Hill în noiembrie 2016, urmând să lanseze în curând o înregistrare nouă Franck / Chausson. Alături de superba violoncelistă de origine sârbă / franceză, Maja Bogdanović, Daniel a concertat în duo în SUA și în multe festivaluri de renume din Europa. Daniel este și unul dintre membrii fondatori al cvintetului contemporan de tango ChamberJam.

Începând cu mai 2007, Daniel a fost primul violonist la renumitul Brodsky, părăsind poziția în mai 2019 pentru a se concentra pe cariera solo. Daniel Rowland predă vioara la Royal College of Music în Londra și la RIAM în Dublin în calitate de Artist Vizitator. Cântă la vioara Ex-Rode Guarneri del Gesu (Cremona ca. 1736), împrumutată de la Fundația Dutch Musical Instruments. Daniel s-a născut în Londra și a copilărit în Olanda unde a studiat vioara în Amsterdam cu Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman and Igor Oistrakh. Întâlnirea sa cu Ivry Gitlis în 1995 l-a motivat să studieze în Paris urmând apoi mai multe colaborări muzicale.  A câștigat numeroase premii naționale și internaționale precum Brahms Prize în cadrul Brahms Society in Baden-Baden și prestigioasa competiție Oskar Back în cadrul Amsterdam Concertgebouw.

...glorious playing…ravishing in its finesse. (Tim Ashley, The Guardian)
…Rowland’s spur-of-the-moment, light-on-the-bow inspiration, whereby the music vanished in the very act of articulation – a bewitching quality that few musicians possess (Andrew Clark, Financial Times)