ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU

flaut

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii George Enescu, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii Banatul din Timișoara. Din anul 1983 când a debutat pe scena Ateneului Român şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: Premiul Constantin Brâncuși acordat de Marea Lojă Națională din România în parteneriat cu Academia Română, 2018; Diploma și medalia de excelență acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet în cadrul celei de a XXI-a ediție a Festivalului George Enescu, 2013; Meritul Cultural în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale Trio Contraste, al cărui membru este, 2009; Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009; Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică, 2007; Medalia Meritul Cultural conferită de Preşedintele României, 2004; Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003; Premiul Cella Delavrancea pentru merite în cultură, 1991; Premiul Conservatorului George Dima, Cluj, 1987; Premiul I la concursul internaţional Concertino, Praga, 1986 ; Premiul I la Concursul Naţional de Flaut, Bucureşti, 1985; Diploma de Merit la Concursul Internaţional G.B.Viotti, Vercelli, Italia, 1984 (secţiunea Muzică de Cameră).

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania şi Profil şi fodatorul Barock Orchestra și Flaut Power. Este, de asemenea, membru al Trioului Contraste şi al Cvintetului de suflători George Enescu. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, la Televiziunea Română și la societăţi de radio din străinătate precum: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne. Dicografia sa cumpreinde peste 45 CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso.

Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Până în prezent a publicat : Semne – atingeri, Ed. Tracus Arte, 2018; Un vers care lasă moartea cu gura căscată, Ed. Tracus Arte, 2016; Strigăt înăuntru, Ed. Tracus Arte, 2014; Șase scenarii în căurarea unui regizor, Ed. Tracus Arte, 2013; LUI, Ed. Tracus Arte, 2013; Glasul sângelui, Ed. Tracus Arte, 2012; Cuvântul de trecere, Ed. Tracus Arte, 2011; Cuşca fără gratii, Ed. Opara Magna, Iaşi, 2010; Despre pietre și păsări, Ed. Axa Publishing, Bucureşti, 2006; Vârstele flautului, Ed. Libra, Bucureşti, 2005; Joc de oglinzi, Ed. Libra, Bucureşti, 2004.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu 18K.