MARIUS UNGUREANU

violă

Marius Ungureanu este prim violist în Orchestra Simfonică din Aalborg. Încă din anii de studenție a arătat un interes deosebit pentru muzica nouă, întotdeauna făcând tot posibilul să caute noi moduri de interpretare și legături cu celelalte arte. Astfel, în 1985 a prezentat mai multe cvartete de coarde scrise de compozitori români, la Zilele Culturale Românești de la Amsterdam. În același an s-a stabilit în Germania având să devină unul dintre violiștii principali ai Orchestrei Filarmonicii din Freiburg im Breisgau. În 1987 a deținut aceeași funcție, de data asta în cadrul Orchestrei Tonhalle din Zurich. În 2008 a fost compozitor în rezidență în orașul Langvad din Danemarca. A devenit prim violist în cadrul orchestrei operei din Zurich (Elveția) iar apoi prim violist în orchetra simfonică Aalborg din Danemarca unde activează până în prezent.

Marius Ungureanu s-a născut la Sibiu în 1962 și a început să studieze vioara în orașul natal de la vârsta de șase ani. A continuat apoi la București, la Liceul de Muzică George Enescu unde a învățat să cânte la violă cu profesorul Mugur Popovici. În 1984 a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu la clasa lui Valeriu Pitulac. În 1977 a participat la Tabăra Muzicală Internațională de Vară de la Interlochen – Michigan, în Statele Unite ale Americii.

În afara de activitatea strict interpretativă, Marius Ungureanu a și compus muzică pentru teatru și film, fiind chiar compozitor în rezidență în localitatea Langvad din Danemarca (2008). Câteva dintre proiectele pentru care a lucrat de-a lungul carierei sunt filmele Battle for Earth de S. Eisenstein și Mother de Pudowkin, Der Traum împreună cu T. Rocsoreanu, Meisi Timm și Monique Popescu, dar și piesa de teatru Der Mensch erscheint im Holozän de Max Frisch. În afară de titlurile menționate a mai lucrat în diferite alte proiecte atât în Germania cât și în alte țări din Europa precum Elveția, Danemarca, România etc.