PETRA A. BINDER

coregrafie

Petra Antonia Binder activează ca artist independent în domeniile teatru, literatură și dans. Ca filolog, performer și dramaturg, folosește arta cuvântului și a corpului înspre exprimare și exteriorizare. Participă în diverse spectacole și festivaluri de dans contemporan și contact improvisation, ca regizor artistic, performer, coregraf sau scenarist.

Născută la Brașov, a urmat liceul german Johannes Honterus, pe care l-a absolvit cu examenul de bacalaureat în 2011. Urmează Facultatea de Limbi și Literaturi Străine în cadrul Universității București, la secția germană-suedeză între anii 2011-2014, absolvind cu lucrarea de licență în limba suedeză, cu titlul: Scenen i August Strindbergs Till Damaskus – en gräns mellan dröm ochverklighet (Scena în Spre Damasc de August Strindberg – o graniţă între vis şi realitate). Continuă cu studiile masterale în cadrul UNATC București (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale) la secția teatru – scriere dramatică, absolvind cu lucrarea de disertație teoretică cu titlul: Teatralitatea – un concept între teatru şi dans și piesa de teatru Fericit în ţara cui.

În prezent coordonează grupa de teatru a elevilor liceului Johannes Honterusdin Brașov, fondată de către aceasta în octombrie 2017, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Brașov, care constă în organizarea de ateliere de actorie, scriere dramatică și dans.

În februarie 2018 a participat la: Atelierele de traduceri Piese pentru U.N.A.T.C. Dramaturgie suedeză în traducere în limba română. Piesa selecționată și tradusă din limba suedeză în limba română a fost Una-alta (titlul original: Den ena för den andra), scrisă în 1788 de Gustav lll, rege al Suediei.

În anul 2017 a câștigat prima ediție a concursului de dramaturgie, organizat de Teatrul Național Târgu-Mureș, eurOpinions – concurs de piese scurte de teatru cu tema Tinerii în societate, cu piesa Dacă eram antilopă. Premiera piesei a avut loc în cadrul spectacolul Gen.Eu, la Teatrul Național Târgu-Mureș, pe 13 noiembrie, 2017. În parteneriat cu Ifa Stuttgart (Institutul pentru relații externe a statului German) a inițiat și coordonat în anul 2016, un proiect de teatru educațional pentru tineri, despre identitatea sașilor din Transilvania, ce a rezultat în scrierea unei piese de tetaru la temă, cu titlul Spiegel… der Zeit,punerea în scenă a acesteia (decembrie 2016) și publicarea unui volum de teatru pentru tineret, apărut în aprilie 2017, la editura Aldus, Brașov, cu titlul: Neues siebenbürgisches Jugendtheater. Begegnung mit der Dramatik. Kronstädter Schüler schreiben Theater.