SASHA MERET

artist vizual

Despre Sasha Meret – de Adam Brown

Artist vizionar, povestitor și o adevărată forță a naturii… Sasha Meret este un demiurg virtual. Populând tărâmuri imaginare cu ale sale creaturi zoomorfe și sincretice – cristalizând lumi fictive din fragmente familiare, ca spații ce ne oglindesc propriile spații – universul lui Meret este un tom epic. Planeta sa a năcut o realitate alternativă – una distorsionată din temporalitatea noastră de o soartă solitară – una catalizată în spațiu de un act singular în timp: numesc asta Axa lui Meret. Peisajul său este unul animat – locuit de amalgame mercuriale de ustensile metalice și mărunțișuri industriale. Ca ființe către ele însele, sunt auto-referențiale.

Pentru artist, ele sunt forme de viață futuriste care capătă o viață proprie, portretizate ca relicve viitoare ale propriilor lumi de unică folosință; creațiile sale încarnează precum homunculi alchimiștilor medievali. Fie compuse ca obiecte în sine sau proiectate ca adaousri la couture (așa numita artă de purtat a lui Meret a fost văzută anul acesta la Săptămâna Modei la New York) – menajeria sa este și propriul incubator și matca sa autonomă. Fructuos – progeniturile sale se înmulțesc – sunt fecunde și prolifice. Vizitați studioul său voluminos și vedeți cum sunt creaturile îl populează aproape compulsiv, ca automata care răsare din algoritmul oblic ce este Meret însuși.

Inspirându-se de la Brâncuși, care și-a conceput atelierul ca un spațiu sacru, în armonie cu viziunea sa, Meret merge un pas mai departe transformând propiul atelier într-un loc al divinației. Similar cu peștera de la Altamira, tărâmul său creativ este catalogat ca un atlas, saturat de o mitologie proprie. Ca o țesătură de rapsod, sculptura lui Meret, precum locuitorii lumilor sale, se ivesc din țesătura poveștilor sale ficționale.

Narativele sale sunt labirinturi conceptuale – lumi care se intersectează, paralele cu ale noastre – basme care împrumută conținut unor forme. Meditând asupra alter-ego-urilor sale – cadre skeletale și forme citonice care pătrund în tărâmul sculptural – Meret creează ferestre în ceea ce ar putea fi sau chiar s-ar putea să fie. Prin secțiunea alternativului și interșanjabilului, el ne silește să ne-ntrebăm… dar dacă?