AIDA-CARMEN SOANEA

violă

Aida-Carmen Soanea, violistă eclectică și carismatică, este născută în România, într-o familie de cântăreți de operă. În 2005 a câștigat Premiul l la Valentino Bucchi Competition în Roma – și în 2000 locul ll la Bashmet Viola Competition la Moscova. Anterior, la 17 ani, câștigase Premiul l cu distincție la competiția națională Jugend Musiziert în Germania și fusese admisă la clasa Barbarei Westphal, la Lübeck Musikhochschule. De asemenea, a absolvit cu distincție Hanns Eisler Hochschule (Berlin) la clasa lui Kim Kashkashian și Conservatoire Supérieur de Paris cu Gérard Caussé.

Ca solistă, Aida-Carmen a participat la festivaluri muzicale cum ar fi Internaționale Osterfestspiele Luzern, Rheingau Musikfestival, Musikfestspiele Sanssouci, Musikfestival Mecklenburg Vorpommern și a făcut parte din diverse ansambluri, incluzând Gustav Mahler Youth Orchestra, English Youth Orchestra, European Chamber Orchestra și Berliner Symphoniker. Ea a împărțit scena împreună cu violistul Tabea Zimmermann la Cité de la Musique în Paris, cu violonistul Renaud Capuçon la Lucerne Spring Festival, cu violonista Tanja Becker-Bender la debutul sau în marea sală a Berlin Philharmonie și cu violonista Tasmin Little, interpretând Mozart’s Sinfonia Concertante în întreaga Anglie.

O pasionată muziciană de cameră,  Aida-Carmen cântă în mod frecvent cu pianiștii José Gallardo și Andrej Jussow, cu Natalia Gutman și Kolja Blacher precum și cu Reiner Kussmaul, cu care a participat de câteva ori la Berliner Festwochen. Aida-Carmen a fost de asemenea invitată la multe festivaluri europene, unde a colaborat cu muzicieni precum Alissa Margulis, Alfredo Perl,  Alexander Melnikov, Jean-Quilhem Queyras, Adrian Brendel etc.

Între 2007 și 2015 Aida-Carmen Soanea a fost membru fondator al delian::quartett. În această formulă ea a concertat la Schleswig-Holstein Musikfestival,  Ludwigsburger Festspiele, Schwetzinger Festspiele și multe altele. Cvartetul a interpretat la Vienna Musikverein, Festspielhaus Baden-Baden, Essen and Berlin Philarmonie, Hessischer Rundfunk Frankfurt și multe alte evenimente de-a lungul Europei, cu un mare succes materializat și într-o discografie remarcabilă sub emblema Oehms Classics. Relația cu muzica contemporană pentru Aida-Carmen Soanea este esențială; este o prezență importantă a Ensemble Modern of Frankfurt. Ea obișnuiește să lucreze frecvent cu mulți compozitori actuali, aceștia dedicându-i numeroase lucrări.

După mai mulți ani de căutări, ea a înregistrat primul său CD solo sub emblema Challenge Records cu lucrări ale lui Norbert von Hannenheim’s (1898-1945), elev al lui Arnold Schönberg la Prussian Academy of Arts în Berlin , mort la sfârșitul celui de-al doilea război mondial într-o instituție de boli mintale lângă Berlin. De asemenea, în 2016 ea a interpretat Harold in Italy de Berlioz de-a lungul unui turneu în România, a început colaborarea cu interpretul fortepiano Antonio Piricone și a pus bazele Vesna Ensemble împreună cu violonista Nathalia Prishepenko și violoncelistul Romain Garioud.